Börja styrketräna

Styrketräning ses av den äldre generationen som en träning för bodybuilders och framtidens Arnold Schwarzenegger. Men dagens ungdomar har börjat lära sig att styrketräning är livsviktigt för en stark kropp. 

Förr i tiden jobbade men hårt med hela kroppen under arbetet och det fanns knappt något skäl att börja lyfta skrot på fritiden. Numera jobbar alltfler stillasittande, även bonde har ju sina traktorer och automatiska mjölkningar som ger mindre chanser till rörelse. Idag behöver vi lägga manken till för att ha en bra och stark muskelmassa.

För dig som står i startgroparna är det viktigt att veta om skaderisken. Har du idag problem med ryggen eller någon led borde du försöka åtgärda eller hitta orsaken innan du börja styrketräna hårt. Träning med skador kan leda till felbelastning och större skador. Du kan också drabbas av skador under träningens gång.

Du behöver ta skador och smärta på allvar och utvärdera varför du har ont. Träningsvärk är normalt och något som de flesta kan träna sig igenom, men skarpa smärtor under en rörelse är inte normalt och då behöver kroppen kanske vila lite mer innan du fortsätter. I början kommer du inte orka länge eller många repetitioner.

Det roliga är dock att du utvecklas snabbare än när du försöker förbättra konditionen. Du kommer snabbt att klara mer och längre pass med hantlarna och skivstången. Du behåller också musklerna längre än konditionen om du skulle halka efter i dina planer. Redan efter en vecka kan du se skillnad i din kondition medan muskler tar längre tid på sig att brytas ned.