Jujutsu

Jujutsu. Ju = mjuk och följsam, jutsu=metod eller teknik. Namnet menar att jujustu är konsten att besegra en motståndare med så lite fysisk styrka som möjligt. 

Ursprung

Jujutsu har sitt ursprung från japanska kampskolor. En del grundades för flera hundra år sedan. Tyvärr har många gamla japanska stridsskolor dött ut. Några av de skolor som levt vidare utövas i väst. En av dessa är Hontai Yoshin Ryu. Man kan tro att inga vapen får ingå i jujutsu men det får det. Man kan inte räkna normal hantering av svärd till jujutsun men om man använder ett svärd som är kvar i baljan för att låsa sin motståndare så kan det ingå. I Sverige har många stilar av jujutsun konstruerats av svenskar, här brukar självförsvar vara en stor del av sporten. Vid förra sekelskiftet kom jujutsun till Sverige av Viking Cronholm.

Jujutsu i Sverige

Kurt Durewall är skaparen av Durewallsystemet. Det kännetecknas av att man inte i första hand lär ut sparkar och slag. Hans Greger, som varit elev hos Kurt Durewall, skapade Sveriges största jujutsu stil: Ju-jutsu Kai. Utifrån denna har det skapats tre stora avknoppningar: Kampjujustu, Sport ju-jutsu och Jigo Ryu. Inom kampjujutsun lägger man fokus på självförsvar och tävling. Sport ju-justu fokuserar på matchträning och inom Jigo Ryu fokuserar man mest på självförsvar. De svenska stilarna har kommit fram genom kontakter med européer som alla lärt sig delar av jujutsun på olika sätt, detta tillsammans med influenser från andra budoarter i landet. De nyaste stilarna har även blandad in influenser från brottning och kickboxning.

Graderingen inom de flesta jujutsu-grenar i Sverige har har ett bältessystem som liknar judons. Johan Pettersson bildade 2002 det Svenska Taijutsu/Jujutsu förbundet. Detta är ett öppet förbund för alla jujutsustilar som vill träna och samarbeta utan ekonomiska eller politiska motiv. SM i jujutsu har anordnats sedan 1986.