Skador

Intresset för kampsporter ökar, och det gläder både klubbar och kampsportsförbundet. Annat som också är glädjande är att skadorna har minskat inom kampsport. Det är betydligt vanligare i dag att personer i 40-50 års åldern börjar med kickboxning eller annan kampsportsrelaterade övningar. 

MMA

Skadestatistiken för kampsport visar på att trots det blivit fler utövare så sjunker skadorna inom kampsporten. Mycket beroende på klubbarnas jobb med säkerheten både vid träning och tävlingar. Visst sker det skador, och det gör det ju i alla idrotter mer eller mindre. Men inom till exempel MMA så är vinner man flest matcher genom låsningar liggandes på golvet, så därför så vill många av de som tävlar i MMA ner till golvläge för att vinna poäng. Skulle olyckan vara framme och man skadar sig på något vis så är det viktigt att skadan ses över omedelbart och beroende på skadans art så kan man vända sig till sjukhus. privata vårdinrättningar eller göra som MMA proffset Magnus Cedenblad, vända sig till Naprapatiska för att få hjälp om skador uppstår.

Vad Naprapaten gör är att denne undersöker och ställer en diagnos just där du känner smärtan, behandlingen sker med en god kunskap inom ortopedi och med sina händer använder olika behandlingstekniker som gör att smärtan stillas och ställer eventuella skador till sitt ursprungsläge. Massage och mjukdelsbehandling är en stor del av behandlingen. Det är när det blir slitningar mellan leder och olika nerver som gör att man får en nedsatt funktion och behöver vård på något sätt, det är här Naprapaten kan göra en insats.

Vanliga skador inom kampsport är handskador och sår i ansiktet som kräver stygn för att lära. Vid slag mot ansiktet förekommer även skador på näsa eller öron. Det finns även skador som är mer eller mindre specifika för kampsporten. En av dessa är av det allvarligare slaget, det brukar normalt sett kallas för Second Impact Syndrome, där blodcirkulationen till hjärnan störs. Detta kan uppstå efter man utsatts för upprepade slag mot huvudet utan läketid mellan. Hjärnskakningar förekommer också just på grund av slag mot huvudet, och upprepade hjärnskakningar kan leda till Second Impact Syndrome om man inte tar sig tiden att helt återhämta sig.

Läkare varnar utövare av full kontakt sporter att vara noga med att uppmärksamma symptom för hjärnskakning som kan inkludera följande:

 • Förvirring
 • Kräkningar
 • Huvudvärd
 • Onormal utmattning eller trötthet
 • Tillfällig förlust av medvetande
 • Förvirring
 • Ringningar i öronen
 • Sluddrigt tal
 • Sömnstörningar
 • Concentrations- och minnessvårigheter
 • Irritabilitet eller förändringar i personlighet

Är man vaksam för dessa symptom kan man undvika större komplikationer genom att uppsöka läkare och följde dennes rekommendationer.