Taekwondo

Taekwondo – Fotens och handens väg. Tae betyder fotteknik, kwon betyder handteknik och do betyder närmaste väg. Detta är inte bara ett sätt att slåss och försvara sig, inom sporten lär man sig även moral och hur man ska vara mot andra människor.Taekwondo är en kampsport med koreanskt ursprung som grundades av Choi Hong Hi. Man tror att Choi Hong Hi blandade olika tekniker från karatestilen Shotokan med tekniker från äldre koreanska kampsporter. I Taekwondo står man och fightas och här är det viktigare med sparkar än i de flesta andra kampsporterna.Det finns många olika stilar inom Taekwondo, men de två största är International Taekwon-Do Federation (ITF) och World Taekwondo Federation (WTF). I Sverige finns Svenska Taekwondoförbundet, där både ITF och WTF ingår.TävlingWTF Tävling. Matcherna är 3×2 rundor, då minst 2 minuter i 3 rundor med 30 s vila mellan varje runda. Här är utrustningen: Benskydd, susp, armskydd, tandskydd, tunna handskar, väst (elektronisk) och hjälm. Man får poäng om man sparkar mot väst eller huvud. Det blir olika poäng beroende på hur ren sparken är och var man träffar. Det sitter elektriska sensorer på väst och hjälm och det är via dom som man kan räkna träffar. Om motståndaren tvingas ta en räkning till 8, stående eller liggande, får man en bonuspoäng. Om motståndaren inte är redo efter räkningen till 8, räknar domaren till 10 och den andre vinner på K.O.ITF Tävling. Matcherna består av 2st 2 minuters ronder med en paus emellan på en minut. Matchen utkämpas på en 9×9 meter tävlingsmatta. Ringdomaren leder matchen och bryter kampen om något fel utförs och kan då tilldela de tävlande minuspoäng eller varningar. De tävlande får poäng på motståndarens framsida av kroppen från midjan och upp. Det finns fyra kantdomare som noterar poängen. I slutet av matchen summeras poängen och den tävlande med flest poäng vinner.