Ultimate Fighting Championship (UFC)

Ultimate Fighting Championship (UFC) är en amerikansk mixed martial arts organisation. Faktum är att den är störst i världen.

Historia

Förr fanns det inga regler inom UFC. De flesta deltagarna kunde oftast bara en sport tex boxning, judo eller karate och hade ytterst lite kunskap om andra sporter. Det fanns inga viktklasser så alla mötte alla, vilket ledde till att deltagare kunde möta motståndare som var betydligt längre och tyngre. Resultatet av detta var att matcherna ofta var korta och våldsamma. Detta stämde med UFC:s slogan “There are no rules” (det finns inga regler). Eftersom sporten var brutal förbjöds UFC i nästan alla amerikanska delstater. Detta krävde drastiska åtgärder. UFC införde regler, tex införde man fem minuter långa ronder, delade upp deltagare i viktklasser och domaren fick tillåtelse att stoppa matchen. Några exempel på vad deltagarna inte får göra är: bitas, petas i ögonen, använda skällsord i buren och spotta på motståndaren. Men grundidén behölls. Det är fortfarande en sport där deltagare från olika kampsportsbakgrund kan mötas i buren. Nu är sporten legitim.

Buren

The Octagon (Oktagonen) är en åttakantig stängd bur där UFC:s matcher hålls. Väggarna är gjorda av metallnät som är vinylbeklädda. Buren är belägen på en plattform som är 1,5 meter över marken. Storleken på buren är: 9,75 meter i diameter, höjd 1,65-1,70 meter.

Utrustning

Alla deltagare får ha på sig godkända kortbyxor, munskydd, suspensoar och handskar. Det är inte tillåtet att ha skor, tröja eller långbyxor. Handskarna får bara skydda handen och inte öka slagets kraft. De är mindre än boxningshandskar eftersom det ska finnas möjlighet att greppa motståndaren.

Matcher

Många följer Ulitmate Fighting Championships matcher och de olika deltagarna. Denna sport är även rolig för de som bara tittar på en match. Snabbt hittar man sin favorit deltagare i just den matchen som kan hejas fram. Det går även att söka information på nätet om när nästa match är och vilka de tävlande är. Många spelar även på dessa matcher.