Karate

Karate. Kara = tom, Te = hand. I början skrevs kara med ett annat kanji, då betydde det “Kina” Så tillsammans med Te = hand, blev det Kina-hand. Karate har sitt ursprung från ön Okinawa söder om Japan. Det är en blandning av Kung-fu, som kom till ön av kineser kombinerad med andra inhemska kamparter.

Tre grundstilar

Inom karaten fanns det tidigare fyra skilda grundstilar med olika principer, tekniker och filosofi. Tre av dessa finns kvar idag: Naha-te, Shuri-te och Tomari-te. Naha, Shuri och Tomari är alla orter på Okinawas huvudö. Även här betyder “te” hand.

Naha-te. Kännetecken för denna stil är kraftiga korta cirkulära rörelser. Kampen utförs på nära håll. En stor del av Naha-te går ut på korrekt utförd andning.

Shuri-te.  Denna stil är vad de flesta förknippar med karate. Här står man i djupa ställningar och använder sig av långa, yviga och raka tekniker.

Tomari-te. Detta är en blandning av Naha-te och Shuri-te.

Träning

Karateträning har tre olika delar: Kihon (grundtekniker), Kata (rörelsemönster) och Kumite (fight, sparring). Inom Kihon nöts grundtekniker in genom olika träningsmoment som repeteras om och om igen. För god balans är ställningar och kroppsförflyttande viktigt. Detta kombineras med blockeringar, slag, sparkar, grepp och kast. I vissa stilar används även vapen, då kallas det kobudo.

Grader

Olika grader ger olika färg på bältet. Som nybörjare är bältet vitt. Sedan kan utövaren “erövra” bälten av högre rang vid särskilda examineringstillfällen. Där ska utövaren klara vissa prov och bli godkänd av en högre rankad domare. Rangordningen på bältena är vit, röd, gul, orange, grön, blå, brun, svart. Varje bälte kan även ha olika grader, det markeras med streck på bältet. Det tar år av övning innan man kan erövra ett svart bälte. För vissa en livstid och för andra är det ett mål de aldrig når.

RIG – Karategymnasiet

Bremergymnasiet ligger i Haninge, strax utanför Stockholm. På denna skola hålls  riksidrottsgymnasiets utbildning i karate. Svenska Karateförbundet samt Fredrika Bremergymnasiet samverkar i uttagning till skolan. För att en elev ska bli uttagen måste den först ha betyg för att vara behörig till skolan samt visa att han/hon har talang och förutsättning för att utvecklas och bli duktig inom karate.